Jak grzeszyć na Litwie? – litewskie desery

Po porządnym zwykle ziemniaczanym posiłku każdy łasuch czeka na coś słodkiego. Litewskie desery zwykle są bardzo podobne do naszych polskich specjałów. Możemy spróbować tu ciast sezonowych i innych pysznych domowych wypieków. W sklepach znajdziemy mnóstwo produktów czekoladowych i choć większość z nich za bardzo nie różni się od globalnych marek, to jest kilka pozycji, które są charakterystyczne dla tego regionu.

Blok

Uważany za deser regionalny, na Litwie podawany z migdałami i bakaliami w środku. Pycha!

litewskie desery

Sękacz

Czym jest, nie trzeba tłumaczyć. Ten oryginalny tort ma około pół metra wysokości i jest popularny również u nas w Polsce, chociażby na Podlasiu. Formowany z jajek i masła i pieczony na specjalnym obracającym się walcu – stąd jego charakterystyczne „sople”.

Poniżej krótki filmik przedstawiający wyrób sękacza suwalskiego. Warto wspomnieć, że na Litwie również mamy region zwany dokładnie Suwalszczyzną.

Cukierki/Twarożki polane czekoladą

Nie jest to nasze typowe ptasie mleczko, ale dostępne jest również w hipermarketach. Serki sprzedawane są m. in. pod markami JO albo MAGIJA.

Deser w chlebie

litewskie desery

To prawdziwa niespodzianka. To masa z jabłek przyprawiona tak, jakby miała być częścią szarlotki, podawana z lodami waniliowymi oraz konfiturą żurawinową. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że deser ten podaje się w chlebie litewskim. Danie bardzo syte i specyficzne – słodycz jabłek i lodów miesza się z kminkowym aromatem pieczywa. W restauracji czeka się zazwyczaj na nie ok. 30 minut, ale naprawdę warto. 

Choć litewskie desery nie różnią się tak diametralnie od słodkości znanych nam w kuchni polskiej, to niektóre z tych kilku przedstawionych przykładów na pewno mogą zaskoczyć smakiem.

Litwa leży niedaleko, łatwo tam się dostać, a ceny w wielu przypadkach są porównywalne. Jedźcie i jedzcie – niczego sobie nie odmawiajcie 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s