Chcesz spróbować, jak smakuje kuchnia litewska? Przygotuj się na ziemniaczany atak! To właśnie ziemniak jak dla mnie jest najpopularniejszym warzywem w tradycyjnym litewskim menu. Oto specjały, które koniecznie trzeba zjeść u naszych sąsiadów. Na pewno niektóre z nich znacie również z polskiej kuchni.
Cepeliny
Jeśli chcecie spróbować cepelinów i kartaczy to mam dobrą wiadomość – to praktycznie to samo. Kulista lub elipsowata gruba masa ziemniaczana, skrywająca w środku zazwyczaj mięso, to danie proste ale jakże smakowite!
Bliny żmudzkie
Gęste ciasto ziemniaczane faszerowane najczęściej mięsem i smażone, aż do uzyskania pięknego złotego koloru. W połączeniu ze śmietaną naprawdę potrafi nasycić!
Chłodnik litewski
Intrygująca różowa zupa z botwinki, ogórków i zsiadłego mleko podana ze śmietaną, jajkiem na twardo. Obok gotowane ziemniaki na osobnym talerzyku. Istna rewelacja. Danie idealne na gorące lato, lecz w smaku tak pyszne, że nie można oprzeć się mu zimą.
Dziczyzna
Kuchnia litewska opiera się na tym, co można znaleźć w litewskich lasach. Również chodzi tu o zwierzynę. Potrawy z jeleni, saren nie są może spożywane tu na co dzień, ale są daniami tradycyjnymi. Przysmakiem m. in. jest również przykładowo zupa z bobra.
Świńskie uszy
Najczęściej smażone na głębokim tłuszczu lub wędzone. Stanowią często też dodatek to potraw ziemniaczanych.
Chleb wileński
Ciemny, pachnący przyprawami, ciężki. Co ciekawe może stanowić bazę do… deserów. O tym będzie można przeczytać w osobnym wpisie o słodkościach na Litwie.
Kołduny litewskie
Małe gotowane pierożki nadziewane mięsem. Pełnią często rolę naszych uszek w zupie, choć nikt nie zabrania ich spożywać jako osobnego dania. Najczęściej jednak znaleźć można je w rosole lub w barszczu.
Babka ziemniaczana
Utarte ziemniaki, skwarki, boczek i piec – tyle potrzeba do szczęścia. Potrawa ta jest popularna nie tylko na Litwie, ale na całym wschodzie Europy i również u nas na Warmii i Mazurach.
Placki ziemniaczane
O tym, czym są, nie muszę chyba pisać. Szczególnie dobre są smażone razem z bekonem. Tłusto i syto.
Kybyny
To danie pochodzące z kuchni karaimskiej. Kybyny to charakterystyczne duże pierogi nadziewane najczęściej baraniną. Różnica polega na tym, że nie są one gotowane, lecz pieczone. O kuchni karaimskiej napiszę więcej niedługo.
Ogólnie rzecz ujmując „ciężkie jedzenie”
Potrawy kuchni litewskiej nie są daniami lekkostrawnymi, lecz czego możemy oczekiwać od klimatu terenu, na którym położona jest Litwa? Posiłki muszą być kaloryczne, tym bardziej jeśli mamy srogą zimę. Powyżej na zdjęciu przedstawiona jest zapiekanka, która składa się z nadziewanych mięsem, smażonych na głębokim tłuszczu małych pierożków, które dodatkowo zostały zapieczone w sosie śmietanowo-grzybowym z serem. Bomba kaloryczna.
…i jeszcze raz mięso…
… bo bez niego jak i bez ziemniaków nie byłoby kuchni litewskiej. A jako dodatek marynowane lub kiszone buraki. A gdy skończycie jeść, to nie zapomnijcie zaopatrzyć się w tradycyjne sery i wędliny.
Prostota jest pyszna!