Dzika Papryka – co pali na Węgrzech

Papryka jest jak symbol narodowy dla Węgier. I choć przywędrowała na tę ziemię dopiero w XVII wieku wraz z najazdami Turków na Europę, bardzo szybko stała się główną przyprawą w kuchni węgierskiej. Początkowo zwana był tureckim pieprzem, dziś określana jest na Węgrzech czerwonym złotem. Węgry co roku eksportują ogromne ilości papryki pod różnymi postaciami i odmianami. 

O tym jak paprykę zaczęto uprawiać krążą legendy. Jedna z nich podana w jednej z niemieckich książek kucharskich mówi, iż podczas okupowania przez Turków zamku w Budzie pewien pasza postanowił porwać jedną z miejscowych dziewczyn do haremu. Kiedy zamek udało się odbić i dziewczyna odzyskała wolność, oprowadziła żołnierzy po ogrodach, gdzie uprawiano nieznaną roślinę. Żołnierze ( często pochodzenia chłopskiego) zebrali nasiona i tak zaczęto uprawiać turecki pieprz na węgierskiej ziemi. Początkowo popularna była wśród chłopów, dopiero potem zaczęto stosować ją na szlacheckich stołach dzięki… Napoleonowi Bonaparte. W wyniku wprowadzenia przez niego blokady kontynentalnej zostały przerwane dostawy pieprzu i miejscowa szlachta musiała docenić swój miejscowy produkt.

Na Węgrzech do każdego dania głównego podaje się paprykę pod różną postacią. Pierwsza z nich to papryka w proszku, która jest obecna na rynku od XIX wieku dzięki braciom Palffy. Papryka w proszku może być zarówno słodka jak i ostra. Kolejną popularną formą papryki jest papryka w formie pasty sprzedawana najczęściej w słoiczkach. Tutaj również możemy spotkać się z formą ostrą i słodką, lecz niech ten podział was nie zwiedzie. Papryka słodka mimo swej nazwy może wam również dać popalić. W kuchni stosuje się również całe strąki, a także formy suszone. Suszona papryka zwana czereśniową jest niezwykle ostra w smaku i pochodzi głównie z dwóch rejonów Węgier – naddunajskiej Kalocsy i okolic Szeged w pobliżu Cisy. To właśnie tam pierwsze uprawy na szeroką skalę rozpoczęli franciszkanie i plony tamtych okolic do dziś uznawane są za jedne z najlepszych na świecie.

IMG_2245

Papryka jest podstawowym składnikiem wielu narodowych potraw węgierskich takich jak chociażby zupa gulaszowa i potrawy z mięsa. Oprócz wzbogacania smaku służy też do zagęszczania potraw.

Osoby, które nie przepadają za ostrą kuchnią przestrzegam, aby bardzo uważnie próbowały tego węgierskiego specjału. Już małe ilości dodane do potrawy czynią ją piekielnie ostrą. Szklanka wody w okolicy jest niezbędna przy próbowania poszczególnych rodzajów węgierskiego czerwonego złota.

 

Węgrzy paprykę uwielbiają – co do tego nie ma wątpliwości. Co roku we wrześniu w miejscowości Kalocsy obchodzone jest święto paprykobrania. Rozstawiane są stragany z papryką, organizowane są konkursy kulinarne, liczne zabawy, a w tle gra wesoła muzyka. O Festiwalu Papryki można poczytać tutaj. W tej samej miejscowości znajduje się Instytut Papryki oraz można odwiedzić Muzeum Papryki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s