Molekularne zabawy na ćwiczeniach

Jak to bywa na studiach, jedne ćwiczenia są nudne, inne bardziej ciekawe. Do tej  drugiej kategorii na pewno należy Technologia gastronomiczna, którą mamy podczas obecnego letniego semestru. W zależności od tematyki przygotowujemy różne przepisy, niektóre z nich są naprawdę pomysłowe. Stwierdziłam, że ostatnie ćwiczenia warto uwiecznić na zdjęciach i małym wpisem.

Tematyką była kuchnia molekularna, ostatnio modny temat jeśli chodzi o kulinaria. Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia i czasem też wiedza na temat chemii żywności. Dzięki  prostym dodatkom do żywności można wyczarować zaskakujące rzeczy. To czy będą smakować to już osobna kwestia, są różne gusta, jednak temat był jednym z najciekawszych jakie do tej pory były. 

Oto co wyczarowaliśmy.

Chmurka marchewkowa z dodatkiem kardamonu i tymianku

 

13301481_1781336012095925_3800108243218562235_o

Piana zupy z mleczka kokosowego i mango z dodatkiem czerwonej pasty curry

13308432_1781335362095990_2347953683424030506_o

 

Perełki z octu balsamicznego

13308647_1781335815429278_97387138214468485_o

Ravioli jogurtowe z dodatkiem liofilizowanej pietruszki i banana

13308446_1781335785429281_5730349479504932344_o

Kawior z soku z czarnej porzeczki

13320523_1781335398762653_3965698945156655817_o

13323298_1781335498762643_2687845537052934978_o

Oraz makaron z zupy pomidorowej. Niestety został skonsumowany przed sesją zdjęciową.

O tym jak to się robi dowiecie się, gdy dotrwacie do 4 semestru 🙂 Skromnie podpowiem, że najlepiej smakowo według mnie wypadły ravioli (które jeśli chodzi o konsystencję i formę były totalnym zaskoczeniem) i zupa z mango. Jak widać kuchnia molekularna, nawet w takim prostym wydaniu, potrafi zaskoczyć.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s