Cmentarne przysmaki – pańska skórka

Jeśli nie pochodzicie z Warszawy, nazwa „pańska skórka” może wam nic nie mówić. Choć nazwa w ogóle nie kojarzy się z wyrobem cukierniczym, pańska skórka jest typowym warszawskim przysmakiem, który spotkać można na straganach przy cmentarzach podczas Wszystkich Świętych i Zaduszek. Sprzedawana jest w towarzystwie znanych w całej Polsce obwarzanków kusząc Warszawiaków chwilą słodyczy.

12182424_1699325933630267_2866633735784759335_o

Pańska skórka znana była już przed wojną, niektórzy twierdzą, że pochodzi ona z warszawskiej Pragi. Pierwsze wzmianki o niej możemy odnaleźć na początku XX wieku w Słowniku warszawskim, lecz widnieje tam jako „panieńska skórka”. Skąd ta fantazyjna nazwa? Cukierek jest niezwykle gładki w dotyku, co może budzić skojarzenia z delikatną skórką panienki. Dawniej przysmak ten nie był kojarzony z cmentarzami. Sprzedawały go handlarki na ulicach przedwojennej Warszawy nieopodal kin, parków i innych miejsc publicznych. Oprócz tego wcześniej dostać go można było w aptekach jako środek na ból gardła dla dzieci. Jak trafił on pod mury cmentarzy – niewiadomo.

IMG_1689

Receptura na pańską skórkę ma ok. 100 lat i zna ją kilka rodzin w stolicy. W internecie można znaleźć różne przepisy, jednak który odzwierciedli smak? Trzeba spróbować samemu. Podobno podstawą jest cukier (miód, melasa), białka kurzych jaj oraz sok malinowy (bądź z dzikiej roży), który nadaje charakterystyczną malinową barwę. Dokładna lista składników traktowana jest jako sekret. Wyrobiona z nich masa tworzy po ostudzeniu jeden zwarty blok, który potem krojony jest na mniejsze cukierki, które zawijane są w pergamin.

Jak smakuje ten warszawski cukierek? Zanim go spróbujemy, najpierw musimy uporać się z odklejeniem go od pergaminu. Najpierw jest bardzo twardy, zatem zanim zaczniemy go gryźć powinniśmy chwilę go possać, ponieważ inaczej ucierpią na tym nasze zęby. To prawdziwa mordoklejka, więc nic dziwnego, że uwielbiały ją dzieci. Bardzo słodka z wyczuwalną nutą malin, migdałów i karmelu. Dla wielu Warszawiaków jest to smak dzieciństwa.

IMG_1694

Pańska skórka jest podobno jednym z nielicznych produktów z prawdziwym rodowodem warszawskim. W 2008 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. Jednak kupując go na przycmentarnych straganach trzeba uważać na podróbki, tym bardziej że znaleźć możemy ją już w wielu smakach. Oryginalne pańskie skórki miały mieć beżowo-kremowy kolor, dziś spotkamy przede wszystkim biało-różowe.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s