Dlaczego kucharze nie lubią blogerów?

Tak, tak – Kucharze nie lubią blogerów kulinarnych. Oczywiście nie należy generalizować, chodzi tu przede wszystkim o podejście do kuchni, jakie reprezentują oba stanowiska. Od czego to się wzięło?

Bloger – osoba, która lubi gotować, w zaciszu domowym przygotowuje potrawy. Sprawia jej to radość, więc postanawia, że podzieli się tym z innymi.

Kucharz – człowiek z branży, czasem z wykształceniem gastronomicznym, czasem bez. Jeśli chce być w czymś dobry, to i tak potem kształci się najczęściej sam. Pracuje w gastronomii, nierzadko po kilkanaście godzin dziennie. Wie z czym to się je, wie co to jest ostre gotowanie, presja czasu, stres. Wie, bo w tym siedzi, po prostu.

Dwa inne światy i dwa inne podejścia.

Przede wszystkim chodzi o wiedzę i doświadczenie. Przeciętny bloger posiłkuje się internetem i książkami, kucharz oprócz tego ma doświadczenie, które jest czynnikiem dużo cenniejszym. Z tego też powodu kucharzy denerwuje fakt, kiedy niektóre blogujące osoby oceniają coś, o czym tak naprawdę w rzeczywistości nie mają pojęcia.

Jeśli chodzi o krytykę restauracji czy dań nie jest to zakazane – każdy kto z definicji jest konsumentem (czyli może być to kucharz, bloger, księgowa, bezrobotny itp.) ma prawo ocenić czy coś mu się podobało czy też przeciwnie. Jeśli jednak ktoś ma zamiar wyrażać się w tonie eksperta, byłoby miło, gdyby jego opinia była poparta jakimkolwiek związkiem z branżą.

Dobrym przykładem tego są np. programy telewizyjne, gdzie dania uczestników są oceniane przez profesjonalne jury. Jednak czy aby na pewno profesjonalne? Jaka ocena jest poparta większym autorytetem kulinarnym – szefa kuchni z wieloletnim doświadczeniem czy kulinarnego celebryty?

Druga rzecz to podejście do kuchni i do samej branży. Nie łudźmy się – blogerem może być każdy i moim zdaniem nie jest to wielkie osiągnięcie. W dobie internetu, gdzie zaistnieć w kilka minut może każdy, trzeba wybić się na wyżyny pomysłem, który ludziom się spodoba. Nie jest sztuką znaleźć jakiś przepis, trochę go przerobić i wstawić parę fotek. Jeśli już masz stronę, gdzie umieszczasz SWOJE, podkreślam, SWOJE sprawdzone przepisy (czy nawet lepiej receptury) to wnosisz coś wartościowego do otchałni internetu. Ja zakładając stronę, którą teraz przeglądasz Drogi Czytelniku, od razu wiedziałam, że nie będzie tu przepisów, ponieważ są one wszędzie. Chciałam, żeby tematyka strony obracała się wokół atmosfery gastronomii i wszystkiego co ją otacza, ponieważ tego typu strony ciężko mi było znaleźć.

Dobry kucharz nie kopiuje przepisów od innych, ewentualnie sięga po inspirację i tworzy coś swojego. I wtedy pokazuje to światu. Dzięki temu rozwija się i tworzy coś wartościowego.

Oczywiście każdy ma prawo dzielić się swoim hobby, pokazywać jaki fajny wyszedł mu dziś schabowy, itp. Jednak gotowanie w domu, a ciężka praca na kuchni to są zupełnie dwa różne światy i dlatego też nie każda osoba, która świetnie gotuje w domu, odnajdzie swoje miejsce w gastronomii. Niestety.

Głównie niechęć zawodowców do amatorów wiąże się też z jednym. Wyobraźcie sobie, że pracujecie w jakimś zawodzie i spotykacie osobę, która Was poucza i mówi jak wszystko ma wyglądać, a w branży nie przepracowała ani jednego dnia. Nic dziwnego, że zawodowych kucharzy może denerwować fakt, że czasami to kulinarni celebryci lub blogerzy bardziej zaskarbiają uwagę i próbują profesjonalnie oceniać, choć tak naprawdę są zwykłymi konsumentami.

Na pewno nie brakuje kucharzy, którzy jednocześnie blogują. Nawet takich znam. Jednak zawsze należy mieć w sobie pokorę i wiedzieć, że można czuć się ekspertem w danej dziedzinie, jeśli siedzi się w niej od wielu wielu lat. Nie tylko jeden wieczór.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s