Francuskie śniadanko

Śniadanie jest podobno najważniejszym posiłkiem dnia. Jednak będąc we Francji mamy wrażenie, że jest to raczej… podwieczorek.

Francuzi na śniadanie jedzą lekko, mało i słodko. Ich ukochanym rodzajem pieczywa jest bagietka, stąd też jej alternatywna nazwa – bułka paryska, bułka francuska. Wymyślona została przez Napoleona, żeby dzięki jej charakterystycznemu kształtowi ułatwić transport pieczywa przez żołnierzy – idealnie pasowała do kieszeni w spodniach.

Źródło: machela.pl

We Francji na śniadanie spożywa się często tzw. des tartines, czyli spolszczając tartinki. To kromka chleba posmarowana masłem i konfiturą. Konfitury spożywa się we Francji na śniadanie w dużych ilościach. Przekonałam się o tym na własne oczy goszcząc kiedyś u siebie Francuzkę. Dzień w dzień jadła dżem, aż do znudzenia. Alternatywą dla konfitur jest krem czekoladowy.

Kolejnym słodkim produktem jest słynny rogalik croissant – wypiek z ciasta francuskiego tradycyjnie bez nadzienia. O jego pochodzeniu krąży kilka historii. Jedna mówi nawet, że swój kształt zawdzięcza jednemu z polskich szlachciców, który na pamiątkę zwycięstwa pod Wiedniem w 1683 r. namówił pewnego właściciela piekarni, aby zaczął wypiekać bułeczki w kształcie tureckiego półksiężyca.

A co Francuzi popijają do śniadania? Kawka, herbatka i sok najczęściej pomarańczowy – to właśnie gości we francuskich kubeczkach. Warto też wspomnieć, że Francuzi jak coraz większa część ludzi na śniadanie lubi jadać płatki, które również są lekkostrawne. Co więcej, tak jak wspominałam kiedyś we wpisie o bretońskich naleśnikach Francuzi często lubią jeść wszystkie części swojego posiłku w jednej miseczce, czyli np. najpierw zjedzą płatki, potem w tym samym naczyniu kanapki, itd.

Podsumowując, Francuzi na początek dnia żywią się lekko i słodko. Dlatego też nie ma się co dziwić, jeśli otwierają szeroko oczy, gdy my na śniadanie potrafimy pochłonąć jajecznicę i inne potrawy jajo-pochodne , kiełbasę, pomidory, wędliny, sery… 🙂

Reklamy

Jedna odpowiedź na “Francuskie śniadanko”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s