Jadalne flagi państw

Jakiś czas temu na Międzynarodowym Festiwalu Jedzenia w Sydney przygotowano jadalne flagi różnych państw. Co lepsze, składniki tych flag są produktami charakterystycznymi i popularnymi w danych krajach. Pomysł na tego typu swoistą wizytówkę krajów świetny, zobaczcie sami:

TURCJA – Lokum (Turkish Delight) – więcej o tym specjale tutaj.

TAJLANDIA – niebieski krab, słodki sos chilli, wiórki kokosowe

SZWAJCARIA – szynka, ser

WŁOCHY – bazylia, makaron, pomidory

WIETNAM – karambola, liczi, rambutan

WIELKA BRYTANIA – ciasto scone, śmietana, konfitury

STANY ZJEDNOCZONE – hot dogi

 LIBAN – mieszanka warzyw, wiosenne zioła, lawasz

KOREA POŁUDNIOWA – kimbap, sosy

JAPONIA – tuńczyk, ryż

INDONEZJA – ryż, indonezyjski sos chilli

INDIE – curry, ryż, papad

HISZPANIA – kiełbasa chorizo, ryż

GRECJA – oliwki, ser feta

FRANCJA – ser blue, ser brie, winogrona

CHINY – smoczy owoc (pitaya), karambola

 

BRAZYLIA – limonki, ananas, marakuja

AUSTRALIA – australijskie ciasto z mięsem, sos

A jak wyglądałaby nasza flaga? Buraki i biała kapusta? To nadal pole wolne do popisów 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s