Pierwszy tydzień zajęć praktycznych

Za sobą mam już pierwszy tydzień zajęć praktycznych podczas kursu kucharskiego I i II stopnia. Poruszyliśmy wiele aspektów, które współczesny kucharz powinien ogarnąć swoim umysłem 🙂 Oto główne motywy poszczególnych dni szkolenia. Z góry przepraszam za niską jakość zdjęć.

Dzień I – bogactwo ziół i przypraw

Przez te kilka godzin próbowaliśmy przypraw z całego świata. Poznaliśmy różne odmiany soli (cytrynowa, różana, itp.) a także mieliśmy okazję porównać produkty ogólnie dostępne w sklepach z tymi oryginalnymi – np. trzy rodzaje cynamonu – popularny z torebki producenta x, jako kory z plantacji i rosnącego dziko. Prowadząca przyniosła nam wielki kosz ziół ze swojego ogrodu, pokazywała gatunki używane dawniej w kuchni staropolskiej. W koszyku też znajdowały się jadalne kwiaty i liście. Polecam spróbować szczawiku ozdobnego (lekko cytrynowy posmak), floksów (delikatny, słodkawy), a absolutnym przebojem według mnie był liliowiec, którego płatki były mięsiste i niezwykle soczyste.

Dzień II – nauka krojenia, posługiwania się nożem, wyrabianie własnych makaronów

Tak jak w podtytule, najpierw bawiliśmy się nożem, ćwiczyliśmy różne techniki krojenia (kostka, zapałka, romby, kwadraty, itp.). Potem przeszliśmy do własnych ciast na makaron, niektóre z nich bez dodatku jajek. Każdy wyrabiał inny rodzaj ciasta. Jedna osoba wyrabiała z dodatkiem oleju z pestek dyni, druga z dodatkiem soku z buraków (przepiękny czerwony kolor!), inna z kolei ciasto z kwiatami i słodkim sosem z pomarańczy. Mi w udziale przypadło ziołowe. Wyrobiony makaron formowaliśmy w przeróżne kształty i smażyliśmy.

Zdjęcie0674
Moje ciasto ziołowe na makaron
Zdjęcie0673
Mix makaronów – próbka naszych wytworów

Dzień III – Pasta i basta!

Cały dzień z pastami. Calusieńki. Każdy z nas zrobił kilka rodzajów, wariacji było mnóstwo. Moja pierwsza pasta składała się z kurek, marchewki, pietruszki i śmietany, zaś przy drugiej zaszalałam na słodko – dynia, ananas, kardamon, cynamon, kumin, goździki, białe wino, masło i dla kontrastu czarny makaron oraz dekoracyjnie mięta. Przy okazji Prowadząca prezentowała nam pracę z ringiem, czyli specjalnymi foremkami pomagającymi ładnie ułożyć potrawę. A na koniec pan Jarek Uściński zdradził nam jak zrobić zajebiste risotto 🙂

Zdjęcie0681
Przykład prezentacji jednej z past
Zdjęcie0686
Moja pasta na słodko z dynią i ananasem – niestety nie zdążyłam zrobić jej ładnego zdjęcia, gdyż inni ruszyli już do konsumpcji 🙂

 Dzień IV – Ryby i dodatki

Najpierw uczyliśmy się filetować ryby, naszym królikiem doświadczalnym był pstrąg. Potem każdy miał przygotować dodatki w postaci warzyw i różnych rodzajów purée, oprócz tego robiłam też gnocchi. Nasze ryby pozamieniały się w roladki, niektóre upiekliśmy, usmażyliśmy, zamarynowaliśmy, a nawet uczyliśmy się jak rybkę uwędzić nie mając wędzarni (metoda „garnkowa” :)). Oprócz tego nasza Szefowa zaprezentowała jak się robi terrinę z ryby. Pychotka!

Zdjęcie0688
Terina z irokezem na purée

Dzień V – tarty i kisze

Dzisiaj było na słodko i na słono. Robiliśmy tarty i kisze w różnych wariacjach szpinakowo-serowym, śliwkowym, kurczak z brukselką i brzoskwinią, itp. Mi przypadło zrobienie tarty grzybowej z dodatkiem jałowca w kruchym cieście. Oprócz tego większość osób spróbowała wykonać własny sos do dekoracji talerzy.

Zdjęcie0690
Nasze tarty przed upieczeniem
Zdjęcie0695
Nasze tarty przed upieczeniem, część 2
Zdjęcie0693
Nasze tarty przed upieczeniem, część 3 – Na pierwszym planie widnieje moja grzybowa

I to tyle w wielkim ogólnym skrócie o tym, czym zajmowałam się w tym tygodniu. Było pysznie i inspirująco. Aż ciekawa jestem, co przyniosą kolejne dni.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s