Miód spadziowy

Mając krewnego pszczelarza, moja rodzina z Podkarpacia co roku jest zaopatrywana we wszelkiego rodzaju miody. A wyjątkowym miodem z tego rejonu jest miód spadziowy.

Źródło: prawdziwemiody.pl

Miód spadziowy bardzo różni się od innych miodów sposobem wyrobu i w związku z tym i smakiem. Nie robi się go z nektarów kwiatowych, lecz ze spadzi (inaczej rosy miodowej). Jest to słodka ciecz występująca na igłach i gałęziach drzew iglastych w postaci kropel. Pochodzi ona z soków roślinnych z komórek uszkodzonych przez owady (np. mszyc) oraz ich płynnych odchodów. Spadź jest zbierana przez pszczoły, a te z kolei robią dla nas już miód.

Źródło: portalpszczelarski.pl

Miód spadziowy ma ciemną, czasami wręcz czarną barwę. Ponieważ pochodzi z drzew iglastych ma delikatny żywiczny aromat i nie jest tak bardzo słodki jak inne gatunki miodów. Ma specyficzny smak, więc nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak jego bogate właściwości zdrowotne są wyjątkowe. Miód ten jest uznany za naturalny antybiotyk i jest szeroko stosowany w naturalnej medycynie. Pomaga przy kłopotach z drogami oddechowymi, sercem, krążeniem, miażdżycą, anemią lub przemianą materii. Działa delikatnie wykrztuśnie, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Posiada mnóstwo witamin, minerałów oraz pierwiastków. Stąd traktuje się go często jako produkt leczniczy.

Miód spadziowy to też jeden z najdroższych w Polsce produktów tego gatunku. Jego cena to ok. 40 zł za kilogram. Powodem tego jest fakt, że spadź nie występuje tak często jak inne źródła wyrobu miodu. Czasami zdarza się, że udaje się ją zebrać raz na kilka lat.

Podkarpacki miód spadziowy to produkt wyjątkowy i ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi. 40 % wytwarzanego w Polsce miodu spadziowego pochodzi z województwa podkarpackiego. Gleby i wysokość terenu stwarzają tam idealne warunki dla rozwoju drzew iglastych. A samo pozyskiwanie miodu na tych terenach ma długą tradycję – pierwsze historyczne pisemne wzmianki o rozwoju bartnictwa na tym obszarze pochodzą już z XV w.

Reklamy

2 odpowiedzi na “Miód spadziowy”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s