Wieczór włoskiej pizzy

Miałam kiedyś okazję będąc na nartach we Włoszech być na specjalnie zorganizowanym dla nas wieczorze włoskiej pizzy w miejscowej knajpce. Idea wieczoru niezwykle mi się podobała – gdy tylko kelnerzy zobaczyli, że masz pusto na talerzu, przynosili Ci kolejną porcję 🙂

IMG_0055

Pizza ogarnęła cały świat. W Polsce w prawie każdej większej miejscowości możemy znaleźć lokal, gdzie zaserwować nam mogą ten najsłynniejszy placek. Ale nie każdej jest blisko do tej idealnej, prawdziwie włoskiej. No właśnie, jaka jest ta oryginalna?

Prawdziwa włoska pizza musi rozpływać się w ustach. Ciasto musi być z odpowiedniej włoskiej mąki do pizzy i dobrze wyrobione. Jest ono cienkie, chrupiące i nie nasiąka sosem. Ważne jest to jak ciasto robimy. Najpierw zajmujemy się zaczynem drożdżowym. Do wysokiej szklanki wlewamy wodę, drożdże, odrobinę soli, cukru, pieprzu. Mieszamy, aby konsystencja była jednolita i odstawiamy na pół godziny. Dopiero wtedy ową miksturę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Idealne powinno być rozciągliwe i nie rwać się przy byle ruchu podczas nadawania kształtu pizzy. I bardzo ważne! Ciasto, które nie zostało wykorzystane od razu, przechowujemy w lodówce!

W sosie muszą być wyczuwalne zioła i smak pomidorów. Powinien być on robiony na bazie przecieru lub passaty pomidorowej – chodzi o to, żeby był gęsty. Doprawiamy go oczywiście solą, pieprzem, bazylią, czosnkiem, oregano i oliwą. Najlepiej jeśli sos postoi przez kilka godzin lub nawet jeden dzień – wtedy jego składniki lepiej się „przegryzą” i on sam będzie bardziej aromatyczny.

Ser – oczywiście mozarella. Nie utarty, lecz pokrojony w małe kosteczki, dzięki temu po upieczeniu nie przeobrazi się w charakterystyczną skorupę.

Dodatki tak naprawdę mają tylko podkreślić smak ciasta. To ono ma być bohaterem pierwszoplanowym uczty. Znamy różne wariacje: cztery sery, z pieczarkami i szynką parmeńską, anchois… Pomysłów jest mnóstwo. Do nas należy wybór, lecz taki, aby składniki były ze sobą dobrze smakowo skomponowane.

W prawdziwych włoskich pizzeriach do pieczenia pizzy używa się pieców kamiennych (kamień wyciąga wilgoć z ciasta, co czyni je bardziej chrupiącym) bądź opalanych drewnem. W domowych warunkach jest trochę trudniej osiągnąć podobny do oryginału efekt, lecz z pomocą mogą nam przyjść specjalne kamienie do pizzy, takie jak ten:

kamien-do-pizzy-fratelli

Próbując prawdziwego włoskiego specjału naprawdę można poczuć różnicę pomiędzy resztą jego wersji. I o dziwo ludzie przyzwyczajeni do pizzy „przerobionej” z tej oryginalnej, oryginalną wersję często odrzucają.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s