Sabaudzka uczta

Zapraszam Was w podróż do górskiej krainy mieszczącej się we Francji przy granicy z Włochami i Szwajcarią. Sabaudię będziemy odkrywać dziś za pomocą jej smaków, które dane mi było poznać na jednej z najwspanialszej kolacji w moim życiu…

Źródło: itaka.pl

Do krainy tej kilka lat temu wyjechałam na narty razem z Tatą i tam dostaliśmy propozycję uczestniczenia w kolacji po promocyjnej cenie w jednej z lokalnych restauracji. Nie zastanawialiśmy się długo. I tak zaczęła się sabaudzka uczta.

Każde danie było omawiane przez przewodniczkę, która także opowiadała o historii Sabaudii, o dawnym życiu tutaj, a także chociażby o bliskim związku tej ziemi ze Szwajcarią, która nie do końca pogodziła się z tym, że Sabaudia ostatecznie leży w granicach francuskich. Czy pomyślelibyście, że na terenie Francji ziemniak w tych rejonach jest tak popularny jak w Polsce? Czy ktoś wpadłby na pomysł, że kiedyś dzieci wagarowały często ze szkół, aby zbierać rośliny na regionalną nalewkę? Te i inne rzeczy odkryją dziś przed Wami te dania, symbole kuchni sabaudzkiej. A więc zaczynamy…

NA DOBRY POCZĄTEK – TARTIFLETTE

Źródło: familyskinews.com

Tartiflette to zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem. Ser oczywiście regionalny: reblochon. Ma on giętką, kremową konsystencję. Jego nazwa oznacza „drugi udój”. Skąd się ona wzięła? A mianowicie stąd, że kiedyś rolnicy w tajemnicy doili po raz drugi krowy, aby nie zapłacić podatku od całości mleka. Zapiekanka pyszna, lecz jeśli mielibyśmy kierować się stereotypami to mało francuska. Choć to dopiero pierwsze danie, to można porządnie się nią nasycić. Taka też miała być filozofia tego dania. W surowym alpejskim klimacie, człowiek musiał mieć dużo siły i zapasu kalorii, a to te danie z pewnością daje.

KRAJ SEREM PŁYNĄCY – RACLETTE

Źródło: valais-terroir.ch

Następne danie w naszej kulinarnej podróży to raclette. Sama nazwa określa albo kolejny regionalny ser albo niezwykle specyficznie jadaną potrawę, w której ów wyrób gra główną rolę. Otóż ukrojony w duży trójkąt kawałek sera umieszcza się na specjalnym urządzeniu, które emitując ciepło sprawia, że ser powoli się rozpuszcza. Obok urządzenia ustawiona jest miseczka z ugotowanymi w całości ziemniakami. Na talerzyku kładziemy warzywo, nożem zeskrobujemy płynny ser i kładziemy go na ziemniaki. Niby danie proste, a jednak z tym urządzeniem jest trochę „zachodu”. Smak sera jest pyszny. Idealnie słony o delikatnie ciągnącej się konsystencji, kiedy zacznie już ulegać ciepłej temperaturze. Z takim sposobem jedzenia sera zetknęłam się po raz pierwszy. Alternatywą wspomnianego urządzenia są małe patelnie. A ono same wygląda tak:

Źródło: gekoko.com

Ale to nie koniec serowej uczty. Nadszedł czas na klasykę regionu.

SEROWE FONDUE

Tak jak wspomniałam Sabaudia to kraina blisko powiązana ze Szwajcarią. I samo fondue pochodzi z tamtego kraju, lecz stało się popularne we Francji a także we Włoszech. Moja nauczycielka francuskiego wspominała, że prawdziwe fondue mieszkańcy Alp jedli maczając w serze surowe mięso. Ja jednak smakowałam tej potrawy zanurzając w niej grzanki. Na stole kładzie się garnek zwany caquelon z płynną serową masą i wszyscy wspólnie maczając w nim nabite na specjalnych szpikulcach specjały rozkoszują się daniem. Sama jego historia jest banalna – po prostu kiedyś górale z Alp musieli coś zrobić z suchym serem zimą. Potrawa podobnie jak tartiflette idealnie spełniała zapotrzebowanie mieszkańców – była prosta, smaczna i syta. Mi samej smak masy przypadł ogromnie do gustu, choć prawdę powiedziawszy po tej całej kolacji, gdzie dominowały głównie ziemniaki i ser miałam już przesyt tych produktów na cały następny tydzień.

Ale nie samym serem górale z Alp żyją.

MIĘSO ZE SKAŁY – PIERRADE

Źródło: heatheronhertravels.com

Sama nazwa potrawy pierrade zawiera w sobie cały jej pomysł – franc. pierre czyli skała. Dawniej górale na rozgrzanych skałach przygotowywali surowe mięso, które dzięki temperaturze kamieni szybko się grilowało. Dzisiaj oczywiście ten proces unowocześniono dzięki kolejnemu specyficznemu urządzeniu (nazywające się zresztą podobnie jak potrawa), które składa się z kamiennej płyty, pod którą umieszcza się źródło ciepła (świeczki, palniki), które płytę ogrzewają tak jak dawniej ogień skały. Oczywiście płyta może być ogrzewana też elektrycznie. Na niej umieszcza się mięso, które powolutku zaczyna się na naszych oczach przygotowywać. Nam podano kilka rodzajów mięsa: wołowinę, kaczkę, kurczaka i wieprzowinę. Dodatkowo do mięsa przygotowano sałatę z gorczycą i sosem winegret. Dzięki tej potrawie możemy poznać smak danego mięsa w czystej postaci.

A NA DESER SKARBY LASÓW – TARTA JAGODOWA

Źródło: loveit.pl

To była najlepsza tarta jagodowa jaką jadłam. W Alpach lasów nie brakuje, a tam właśnie przecież rosną słodkie leśne skarby. Delikatne ciasto z owocami przyozdobione bitą śmietaną podbiło moje serce!

ŁYK NA KONIEC – GÉNÉPI

Na początku naszej kulinarnej podróży wspominałam, że dawniej dzieci potrafiły zrywać się ze szkoły, aby wśród alpejskich krajobrazów zbierać zioła na specjalną regionalną nalewkę. Otóż zbierały one dziko rosnącą bylicę, z której robi się likier zwany génépi. Oczywiście podczas kolacji można było oprócz tego alkoholu zasmakować też różnych win. W smaku słodkie, lecz procenty również można było wyczuć.

I tak dobiegliśmy do końca sabaudzkiej uczty, która zachwycała smakami i charakterem tego alpejskiego regionu. Na moje szczęście będąc w jednym z tamtejszych sklepów trafiłam na małe książeczki promocyjne z przepisami na potrawy z ziemi sabaudzkiej jednego z szefów kuchni Mickeya Bourdillat. Wyglądają pysznie i przede wszystkim są w większości oparte na regionalnych produktach. Dla zainteresowanych mogę się nimi podzielić.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s