Turecki król warzyw – bakłażan

Dziś kolejny post inspirowany tureckimi smakami. Jego bohaterem będzie najpopularniejsze warzywo w Turcji, a mianowicie bakłażan.

ObrazekMoja przewodniczka podczas z jednej wycieczek powiedziała, że w kulturze tureckiej istnieje pewne powiedzenie, które parafrazując brzmi mniej więcej tak: dobra gospodyni potrafi zrobić potrawę z bakłażana na 99 sposobów, zaś setny zna tylko Allah.

Bakłażanowych wariacji i przepisów jest tu mnóstwo: bakłażany pieczone, faszerowane, marynowane, duszone z mięsem, w sałatkach czy serwowane nawet jako purée. Ważne jest to, aby nie spożywać go na surowo, ze względu na toksyczną solaninę. Ja próbowałam pieczonych i faszerowanych. Jak dla mnie jest to czysta poezja.

O popularności tego warzywa w kuchni tureckiej bezsprzecznie decyduje odpowiednio ciepły klimat Turcji, co też czyni ten kraj jednym z jego głównych producentów. W miejscach, gdzie uprawy bakłażana są duże, uważa się go za jeden z podstawowych składników diety ludzi ubogich. Bakłażan oprócz wielu walorów smakowych posiada również te zdrowotne. Witaminy A, B, C, fosfor czy nawet żelazo – to tylko niektóre składniki, w które wzbogaca nasz organizm.

O niektórych daniach z bakłażana krążą nawet legendy. Przykładem tego będzie danie zwane omdlałym imamem (tr. Imam bayıldı). To pieczony w oliwie bakłażan nadziewany m.in. pomidorami, cebulą i czosnkiem.

ObrazekSkąd tak oryginalna nazwa? Otóż według najpopularniejszej wersji legendy pewien imam (przywódca) zemdlał, gdy spróbował tak oto przygotowanej potrawy przez jego żonę. Powodem omdlenia miał być albo tak rewelacyjny smak lub tak ogromna cena przypraw, jakich użyła żona, mimo iż stan wojny, jaki wtedy panował, zmuszał raczej do prowadzenia skromnego życia.

Ciekawostką jest to, że 10 marca obchodzone jest święto Bakmana, czyli mówiąc po naszemu święto bakłażana. Jak się je obchodzi? Oczywiście zjadając jego gigantyczne ilości 🙂 Ale jeszcze większą niespodzianką okazało się dla mnie to, że bakłażan uważany jest za jeden z silniejszych afrodyzjaków, dzięki czemu nazywany jest również romantycznie gruszką miłości.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s